🚨 Παρασκευή 23.08.2024, 07:45
🗓️ Αφορά: Σάββατο – Κυριακή, 24 – 25.08.2024
✏️ Γ. Παπαβασιλείου, Θ.Μ. Γιάνναρος
🔥🚫 Καμία χρήση φωτιάς για κανέναν απολύτως λόγο!
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αναμένεται από την Παρασκευή 23.08.2024 και κυρίως το Σαββατοκύριακο 24-25.08.2024, οπότε και αναμένονται δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας.
Κύρια αιτία αποτελεί η σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6 και τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά (συμπ. της Αν. Πελοποννήσου) σε συνδυασμό με τα κατά τόπους μέτρια ελλείμματα ατμοσφαιρικής υγρασίας (σχετικά ξηρός καιρός). Στους επόμενους χάρτες παρουσιάζεται η πρόγνωση επικινδυνότητας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών για το Σάββατο 24.08.2024 και την Κυριακή 25.08.2024, καθώς και η χρονική διάρκεια κατά την οποία οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι πολύ δυσμενείς, ευνοώντας έτσι την εξάπλωση τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.
Οι πλέον δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο και την Κυριακή, 24 – 25.08.2024, αναμένονται σε:
📍Αττική (συμπ. νήσου Κυθήρων την Κυριακή 25.08.2024)
📍Κ. και Ν. Εύβοια
📍Αργολίδα, Λακωνία
📍Λέσβο, Χίο
📍Ν. Κρήτη
📍Τοπικά σε: Ν. Βοιωτία, Κορινθία, Θράκη, και Σάμο
⚠️ Στις παραπάνω περιοχές, οι πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμένουν μέσα στην ημέρα για περισσότερες από 8 – 10 ώρες (τοπικά για περισσότερες από 10 – 12 ώρες), δημιουργώντας περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς (βλ. επόμενο infographic).
Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και την πραγματική εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, και θα επανέλθει με επικαιροποιήσεις που θα εξειδικεύουν τις συνθήκες που αναμένουμε.
*** Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν ερευνητικής εργασίας που υλοποιείται στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.