Πυρομετεωρολογική ενημέρωση: 18 – 21.06.2024

🚨 Τρίτη 18.06.2024, 18:00
🔥 Αφορά: Πυρομετεωρολογικές συνθήκες 18.06.2024
✏️ Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου

Η σωρευτική (αθροιστική) επίδραση του 🌡️ θερμού και 🌵 ξηρού καιρού που επικρατεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές ημέρες, σε συνδυασμό με τον γενικά άνυδρο και θερμό χειμώνα που προηγήθηκε, έχει αυξήσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και την ευκολία ανάφλεξης τους. Ήδη από σήμερα, πρώτη ημέρα μιας πολύ δύσκολης πυρομετεωρολογικά περιόδου, η εκτιμώμενη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και η εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης τους βρίσκονται στο υψηλό επίπεδο στο σύνολο σχεδόν της χώρας, ενώ σε ορισμένους νομούς η διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων εκτιμάται πολύ υψηλή ‼️.

🚨 Τα δύο παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν το άνοιγμα των 2 πρώτων διακοπτών που ελέγχουν την εκδήλωση των 🔥 δασικών πυρκαγιών, με την ενίσχυση των 💨 βόρειων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα να επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (καιρός τύπου Hot-Dry-Windy) και να δημιουργεί προϋποθέσεις για το άνοιγμα του 4ου διακόπτη που δυνητικά οδηγεί σε εξαιρετικά δύσκολα ελεγχόμενες δασικές πυρκαγιές.

👉 Ωστόσο, για να φτάσουμε στο άνοιγμα του 4ου διακόπτη θα πρέπει πρώτα να ανοίξει ο 3ος διακόπτης, ο οποίος συνιστάται στην πρόκληση φωτιάς. Με απλά λόγια, εάν δεν υπάρξει σπίθα, δε θα υπάρξει δασική πυρκαγιά όσο ευνοϊκές και εάν είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τη φωτιά.

Ένα βασικό μήνυμα για τις επόμενες ημέρες (και για το σύνολο των ημερών έως το πέρας της αντιπυρικής περιόδου:

🔥🚫 Καμία χρήση φωτιάς για κανέναν απολύτως λόγο.

Παραμένουμε ενημερωμένοι. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση.

Τα στοιχεία για την εκτιμώμενη διαθεσιμότητα δασικών καυσίμων και την εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης τους αντλούνται από ανάλυση των δεδομένων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθημερινή αποτίμηση της πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, το οποίο λαμβάνει υπόψη τη σωρευτική επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών στα δασικά καύσιμα και την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών.

*** Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν ερευνητικής εργασίας που υλοποιείται στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.