Πυρομετεωρολογική Προειδοποίηση: 10 – 13.06.2024

🚨 Δευτέρα 10.06.2024, 16:30
🗓️ Αφορά: Τρίτη 11 – Πέμπτη 13.06.2024
✏️ Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου

🌡️+🌵 Πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένονται στη χώρα μας 🇬🇷 από αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου, έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, εξαιτίας της ανάπτυξης πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου.

💨 Άνεμοι από δυτικές (Δ) γενικά διευθύνσεις με εντάσεις 4 – 5 μποφόρ (τοπικά στα 6 μποφόρ).

🏜️ Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σταδιακά από σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου, και μέχρι και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα είναι κρίσιμα υψηλή σε μεγάλο μέρος της χώρας.

‼️ Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων (βλ. εικόνα) για ένα τυχαίο σημείο στην Αττική, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 %, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών.

Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι.

*** Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν ερευνητικής εργασίας που υλοποιείται στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.