Πολύ έως ακραία δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

🚨 Τετάρτη 10.07.2024, 10:00
🗓️ Αφορά: Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024
✏️ Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου

🔥 🚫 Καμία χρήστη φωτιάς για κανέναν απολύτως λόγο!

‼️ Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, εξαιρετικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας. Αιτία αποτελεί η επικράτηση καιρού τύπου Hot – Dry – Windy, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης (ευφλεκτότητα) των λεπτών (1h, 10h) νεκρών δασικών καυσίμων λόγω της σωρευτικής επίδρασης του θερμού και ξηρού καιρού που επικρατεί στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου 2024.

👇 Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζεται η πρόγνωση επικινδυνότητας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών για την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, καθώς και η χρονική διάρκεια κατά την οποία οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι πολύ δυσμενείς, ευνοώντας έτσι την εξάπλωση τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

🔥 Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται στη Θράκη (κυρίως στα νοτιότερα/ανατολικότερα τμήματα), την Κ. και Ν. Εύβοια, την Αττική, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τα νοτιότερα τμήματα των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, καθώς και τις νήσους Θάσο και Χίο.  Σε αυτές τις περιοχές, οι εξαιρετικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 10 – 12 ωρών.

🔥 Πολύ υψηλή επικινδυνότητα πυρομετεωρολογικών συνθηκών, με εμμονή για περισσότερες από 8 – 10 ώρες, αναμένεται επίσης σε Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, τοπικά σε Κ. και Αν. Μακεδονία, καθώς και τις νήσους Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

⚠️ Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

‼️ Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά την προγνωστικά αναμενόμενη υποχώρηση της έντασης των άνεμων από την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η επικινδυνότητα των πυρομετεωρολογικών συνθηκών θα παραμείνει πολύ υψηλή και τοπικά ακραία . Αιτία αποτελεί η εμμονή του θερμού και ξηρού καιρού που ενισχύει την ευκολία ανάφλεξης των λεπτών (1h, 10h) νεκρών δασικών καυσίμων, διευκολύνοντας την έναρξη πυρκαγιάς, τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς και την ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων. Υπό αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την καθ’ ύψος μεταβολή των χαρακτηριστικών της ατμόσφαιρας, ενισχύεται το δυναμικό για ανάπτυξη πυροεπαγωγής σε δασικές πυρκαγιές που τυχόν εκδηλωθούν (αυτοκαθοδηγούμενες, π.χ., δασικές πυρκαγιές όπως αυτές του 2021).

👉 Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και την πραγματική εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, και θα επανέλθει με επικαιροποιήσεις που θα εξειδικεύουν τις συνθήκες που αναμένουμε. 

👉 Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι. 

*** Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν ερευνητικής εργασίας που υλοποιείται στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.