Επικαιροποίηση Πυρομετεωρολογικής Προειδοποίησης: 21 – 22.06.2024

🚨 Παρασκευή 21.06.2024, 08:00
🗓️ Αφορά: Παρασκευή 21.06 – Σάββατο 22.06.2024
✏️ Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου

🔥🚫 Καμία χρήση φωτιάς για κανέναν απολύτως λόγο!

Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σήμερα σε μεγάλο τμήμα της νότιας ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αιτία αποτελεί η επικράτηση καιρού τύπου Hot (🌡️) – Dry (🌵) – Windy (💨). Σταδιακή αποκλιμάκωση από το Σάββατο 22.06.2024. Πιο αναλυτικά:

🗓️ Για την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024:

🏜️ Η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι μικρότερη του 10% στο σύνολο σχεδόν της χώρας, υποδεικνύοντας πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης (Χάρτης 1).

💨 Ισχυροί και σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ) βορειοανατολικοί άνεμοι αναμένονται σε μεγάλο τμήμα της νότιας ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβου, Χίος, Σκύρος, Σάμος, Κυκλάδες, Κύθηρα). Πρόσκαιρα και τοπικά σε Κ. και Ν. Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο, οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις (8-9 μποφόρ)(Χάρτης 2).

🔥⚠️ Επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες για περισσότερες από 8-10 ώρες και τοπικά περισσότερες από 12 ώρες αναμένονται σε Αττική (συμπεριλαμβανομένης της νήσου των Κυθήρων), Κ. και Ν. Εύβοια, Πελοπόννησο (ιδιαίτερα σε Αργολίδα και Λακωνία), τα νοτιότερα τμήματα των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβο και Χίο (Χάρτης 3).

🔥 Πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες με διάρκεια έως και 6-8 ώρες αναμένονται κατά τόπους σε Θράκη (ιδιαίτερα στα νότια τμήματα αυτής), Θάσο, Σάμο, Κυκλάδες, Ν. Κρήτη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο (Χάρτης 3).

🗓️ Για το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024:

🔥➖ Σταδιακή αποκλιμάκωση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Εμμονή με μικρότερη ωστόσο ένταση σε Αττική, Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Αργολίδα και Χίο.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι.

*** Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν ερευνητικής εργασίας που υλοποιείται στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.