Στην αιχμή της επιστήμης: Κυνηγώντας δασικές πυρκαγιές

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, η πρόγνωση της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών παραμένει μεγάλη πρόκληση, ειδικότερα όταν η φωτιά εξαπλώνεται σε περιοχές με πολύπλοκη τοπογραφία ή όταν η φωτιά “συνδέεται” με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το δικό της καιρό.

🖥️ Η πρόγνωση της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς μιας δασικής πυρκαγιάς γίνεται με τη βοήθεια αριθμητικών μοντέλων. Ωστόσο, η αξιοπιστία των διαθέσιμων σήμερα μοντέλων περιορίζεται από την ελλιπή επιστημονική κατανόηση των διεργασιών που καθορίζουν τη συμπεριφορά της φωτιάς.

👉 Για την προώθηση της γνώσης μας σχετικά με τη συμπεριφορά της φωτιάς, είναι απαραίτητη η λήψη παρατηρήσεων (μετρήσεων) από μεγάλες δασικές πυρκαγιές, σε πραγματικό χρόνο. Δίχως τη συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, είναι σχεδόν αδύνατη η φυσική κατανόηση της συμπεριφοράς της φωτιάς και συνεπακόλουθα, η βελτίωση της αξιοπιστίας των προγνωστικών αριθμητικών μοντέλων.

📡🛰️🛩️🇺🇸 Απαντώντας στην πρόκληση της λήψης παρατηρήσεων από δασικές πυρκαγιές, οι ΗΠΑ πρωτοπορούν με την υλοποίηση εκστρατείας πεδίου που περιλαμβάνει τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και επίγειων μετρητικών διατάξεων για την παρατήρηση μεγάλων δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν αναμένεται να προωθήσουν σημαντικά την κατανόηση μας για τη συμπεριφορά της φωτιάς, συνεισφέροντας στη βελτίωση της ικανότητας μας να προβλέπουμε την εξάπλωση και τη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών.

💪 Στην παραπάνω εκστρατεία πεδίου συμμετέχει και η ερευνητική ομάδα του Wildfire Interdisciplinary Research Center του San Jose State University, με την οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει ενεργό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε στα πλαίσια υλοποίησης του ερευνητικού έργου FLAME.